A SÓ
AVAGY MILYEN ÉLETTANI HATÁSAI VANNAK A HIMALÁJA SÓNAK?
A SÓ HASZNÁLATÁRÓL NAGYON SOKAT OLVASHATSZ MOSTANSÁG, HISZEN ANNAK TÚLZOTT MENNYISÉGBEN TÖRTÉNŐ FOGYASZTÁSA UGYANÚGY NEM EGÉSZSÉGES, MINT A SOK CUKORNAK VAGY A LISZTES TERMÉKEKNEK. NAGYON SOK FÉLKÉSZ ÉS KÉSZTERMÉK, FŰSZERKEVERÉKEK, A PÉKÁRUK, DE MÉG A SZIMPLA KETCHUP ÉS MUSTÁR IS TARTALMAZ SÓT. EGYSZÓVAL A SÓT SZINTE MINDEN ÉLELMISZERBE “BELECSEMPÉSZIK”, ENNEK FÉNYÉBEN NEM NEHÉZ RÁJÖNNI, HOGY A NAPONTA ELFOGYASZTOTT SÓMENNYISÉG VALÓBAN NEM CSEKÉLY MÉRTÉKŰ, EZÉRT ÉRTHETŐ IS, MIÉRT ZENEGENEK ÓDÁKAT A SÓ NEGATÍV HATÁSAIRÓL.
A só az élet egyik legalapvetőbb eleme, amelyből tested is felépül. Só nélkül nem is létezhetnénk: a Föld éltető eleme, mely megtalálható a vérben, a tengerben és a szárazföldön egyaránt. A sóban található ásványi anyagok minden életforma számára nélkülözhetetlenek.
Ma már nagyon sokféle só közül választhatsz, a boltok polcain megtalálhatod az egyszerű asztali sótól kezdve a jódozatlan sóig annak számos változatát. A nagyszerű hír pedig az, hogy létezik egészséges só is.
AZ ASZTALI SÓ NEGATÍV HATÁSAI
Az asztali sónak csak negatív hatása van a szervezetre. A finomított só, amit asztali sónak vagy étkezési sónak hívnak, egy kilúgozott, minden ásványi anyagától megfosztott “melléktermék”. A nátriumon és klorid ionon kívül semmilyen más ásványi anyagot nem tartalmaz. (ezt tükrözi tulajdonképpen a képlete is: NaCl)
A reklámok, a média arról próbálnak meggyőzni minket, hogy a só még előnyösebb lesz, ha bizonyos halogénekkel (például jóddal, flouriddal) dúsítják. Azonban a jód és a fluorid csak veszélyessé teszi a nátrium-kloridot.
Az emberi szervezetnek természetesen szüksége van jódra és flouridra is a megfelelő működéshez, ám nem mindegy, milyen formában jut a szervezetbe. A sóhoz hozzáadott vegyületek mindegyike mesterséges, ami sajnos ezáltal több kárt okoz, mint amennyit használ. Szervezetünk a mesterséges jódot és a fluorid vegyületeket nem képes lebontani és felhasználni, vagyis nem tudnak hasznosulni. Ezek az anyagok ugyanis gyorsítják a nitrát termelését a gyomorban, mely a legagresszívabb rákkeltő anyagok közé tartozik.
Ráadásul az asztali sók sok esetben még tartósítószereket is tartalmaznak, többek között calcium-karbonátot, magnesium-karbonátot vagy aluminium-hidroxidot, melyek megakadályozzák, hogy a só kifejthesse pozitív hatásait. Az alumínium egy könnyű fém, ami felhalmozódik az agyban, melynek súlyos következményei (például Alzheimer–kór) lehetnek. Az alumínium aláássa az idegi útvonalakat, így gátolva a gondolkodási folyamatokat.
A TISZTA, SZENNYEZŐDÉSMENTES SÓ AZONBAN ÉPPEN ELLENKEZŐLEG HAT, VAGYIS FEJLESZTI AZ AGYI FUNKCIÓKAT.
A természetben a sóban csak a természetben előforduló kalcium, kálium és magnézium található meg. Sóra pedig szüksége van a szervezetünknek, hiszen nélküle nem tudna tökéletesen működni. Ugyanígy szükség van a kalcium, kálium és magnézium természetes arányára is, hogy testünk felszívhassa és optimálisan hasznosíthassa ezeket az anyagokat.
A himalája só egy egészséges alternatíva, melynek egyik igen nagy előnye, hogy lúgos hatással bír. A rengeteg savasító étel fogyasztása mellett sokszor nehéz megfelelő mennyiségű lúgosító ételt (zöldségeket főleg) fogyasztani, ennek tükrében nem mindegy, hogy például a főzéshez milyen sót használsz. Az eredeti himalája só pozitív hatásait pedig számos kutatás alátámasztja.
A himalája só egyfajta feldolgozatlan só, ami rengeteg nyomelemet tartalmaz, melyekre a szervezetnek szüksége van a megfelelő biokémiai működéshez. A só gyakran pirosas vagy rózsaszínű, egyes kristályok pedig áttetszőek vagy fehérek. A himalája sót–az asztali sóhoz hasonlóan-gyakran használják főzéshez, de különböző fürdőkbe is beleteszik, hogy abban feloldódva fejtse ki a gyógyhatását.
A “Himalaya só” többmillió éves napfényt és energiát tárol magában. Az őstengerek kiszáradásakor keletkezett, több, mint 220 millió évvel ezelőtt. A Himalaya hegység rendkívüli nyomásviszonyai következtében a sót alkotó ásványi anyagok egyenleges, kristályos struktúrákba rendeződtek, melynek bioenergetikailag igen kedvező a hatása. A hegység kiemelkedésével a sóréteg a földfelszín közelébe került, így napjainkban körülbelül 400-600 méter mélységben található, a mai káros környezeti hatásoktól védetten, abszolút természetes formában.
Bányászata kézzel történik, így mentes minden ipari beavatkozástól. Még a bányászat után után is kézzel törik kisebb darabokra, megtisztítják, és a napon szárítják.
Egészséges táplálkozás és megfelelő lúgosító étrend esetén az ember igyekszik a megfelelő ásványi eredetű nyomelemeket pótolni. Ebben a himalája só nagy segítséget nyújt, mivel az egyetlen lúgosító só és csaknem az összes szükséges anyagot magában foglalja, ami az élethez szükséges: 84 féle ásványi anyagot tartalmaz!
A HIMALÁJA SÓ FELHASZNÁLÁSA:
- főzésnél ízesítésre, mint ahogyan a hagyományos sót (a sót csak utólag, főzés után add hozzá, így megőrződik eredeti íze és kristályszerkezete sem károsodik)
- külsőleg sófürdő, lábfürdő készítésére alkalmas, illetve sózokni, sóing is készülhet belőle, (ezek a külső bázikus testápolás fontos elemei lehetnek)
- oldat formájában orrüreg tisztítására is használható, leginkább náthás időszakban
- sószappan formájában a testet dörzsölve kitűnő hidratáló, salaktalanító és narancsbőr elleni hatása van
- meleg sópárnával fül-, derék, váll, hátfájást lehet enyhíteni vele
- hatásos a herpesz ellen is
- nagyon jó az izzadtságszag eltüntetésére a sószappan az alumíniumot tartalmazó káros golyós dezodorok helyett
- sólámpaként remek hangulatot varázsol, s jó a színterápiára, levegő tisztítására, ionizálására is
- sótégla formában is kapható, a lakásba beépítve levegő javítására is használják, valamint a talp alá téve méregtelenítőnek
- létezik még vékonyabb sócsempe is, ezen akár még halat is lehet sütni vagy grillezni.
A HIMALÁJA SÓ EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEI :
- szabályozza a vérnyomást, stabilizálja a szabálytalan szívverést
- normalizálja a vércukorszintet
- kiszűri a felesleges savat a test sejtjeiből, különös tekintettel az agysejtekre
- a test sejtjeit energiával tölti fel, továbbá növeli az idegsejtek vezetőképességét, ezáltal meggyorsítja az információáramlást
- biztosítja a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket
- javítja a tápanyagok felszívódását a bélrendszeren keresztül
- megtisztítja a nyálkahártyát a különböző lerakódásoktól, baktériumoktól
- kitisztítja az orrmelléküregeket
- a szervezet számára antihisztaminként is működik
- szabályozza az alvást, megőrzi a szerotonin és a maletonin mennyiségét
- megszünteti a tartós, száraz köhögést
- megakadályozza a köszvény és az ízületi gyulladás kialakulását
- megelőzi a visszerek kialakulását
- segíti a vesét a méregtelenítésben
- stresszcsökkentö hatása van
- segít fenntartani az izomtónust és az izomerőt
- megállítja a felesleges nyáltermelést
- erősíti a csont szerkezetét
- megelőzi az izomgörcsöket
- szabályozza az anyagcserét.
https://rblmanufaktura.hu/product-category/sotermekek/
A himalaja só drágább, mint a közismert asztali só, konyhasó, azonban sokoldalúságának és jótékony élettani hatásainak köszönhetően megéri beszerezni! A himalája só tehát főzésre, sütésre is kiválóan alkalmas, egészségesebbé teszi az ételt és az életed, amit számos tudós és szakács is igazolt.